A cigánykártya és a NASA

 

2001. szeptember 11-ike (911) óta ismét a cigánykártya felé fordult az érdeklődés. Az amerikai hatóságok érthető módon élénken érdeklődtek azok iránt, akik aznap távol maradtak munkahelyükről. Megvizsgálták a beteget jelentőket, a be nem tervezett üzleti útra indulókat, a másnapos elalvókat, egyszóval mindenkit, aki távol maradt, hiszen elképzelhető, hogy az életmentő információt onnan kapta, ahonnan a merényletet is irányították. Hivatalos kifejezéssel a "hatóságok látókörébe került" egy kártyavető asszony is, akinél az előző napokban több barátnő is megfordult. Lévén a kártyavető asszony boszniai cigány, azonnal erősen vizsgálni kezdték az ügyet. Kiderült, hogy a magát Romana Khayyam-nak nevező hölgy valóban eltiltotta a munkától mindhárom barátnőjét.

Ketten nem hallgattak rá, ám Sheila Hanan ma már vallja, neki köszönheti az életét. Ma már, hiszen kezdetben állította: azért ment aznap apjához, mert félt, összeomlik a szívbeteg öreg keringése (Circulatory collapse). Kezdetben, amikor Romana arra figyelmeztette, maradjon otthon, mert omlás temetné maga alá, arra gondolt, a közlekedés fog összeomlani (Traffic Collapse), azután beszélt apjával, és inkább arra hajlott, őt fenyegeti veszély, és ilyen értelemben az is "otthon maradás", ha hazamegy a szülői házba.

A szövetségiek azonnal nyaggatni kezdték Romanat, akinek természetesen nem volt zöld kártyája, így teljes kiszolgáltatottságában bármilyen vizsgálatnak hajlandó volt alávetni magát. Az ügy happy enddel végződött számára is. Alkalmazták és máig vizsgálják. Ugyancsak tudomásunk van arról, hogy magyar jósnő is járt hasonló céllal az USA-ban.

Az eddigi jelentésekből kevés került nyilvánosságra. Azt azonban tudjuk, a NASA szemléletében az a kérdés, működik-e valami és ha igen, mitől.

A nyilvános jelentés, amelyben további támogatást kérnek a vizsgálatokra (2003 Report to Congress on Combating Terrorism, Appendix 3.), olyan tisztán és világosan belátható tényeket sorol fel, amelyek mégis érdekes tudományos következtetésekre adnak alkalmat. Mert a tudománynak az a kötelessége, hogy vizsgálja meg a jelenséget, ahelyett, hogy előre kialakítsa álláspontját.

Dobozi József

 

Ugrás a kezdőlapra