Copyright

Életem a cigánykártya

Irén jósnő élete saját jóslatai tükrében

 

1. rész

 


Ez a könyv az olvasó számára arról szól, hogyan vetünk és hogyan olvasunk kártyát. Azaz hogyan értelmeződik egyik lap a másik segítségével, és hogyan tudjuk sorsunkat kártyavetés segítségével irányítani, kezünkben tartani.

Számomra arról szól a könyv, hogyan tudtam olyan mélyre jutni, ahonnan valóságos csoda volt kikecmeregnem. Egyszerűen szólva, drogos kurva voltam. Bármit, szó szerint bármit megtettem volna egy adagért. Mi több, meg is tettem. Az anyagért bárkit levettem anyagilag. Emiatt gyűlöltem magamat, utálatomat pedig másokra vetítettem. Csak azt tudtam elfogadni, ha volt cucc.

Az oldalamon van rólam egy olyan kép, amin én is napszemüveges pálcika vagyok. A napszemüveg azért kellet, hogy ne tűnjön fel a tűhegynyi pupilla, hogy ne szúrják ki, hogy be vagyok állva, hogy ne szúrja a fény a szememet, hogy ne bökjem mások csőrét. És szúrt a csontom, szúrt a könyököm, és szúrt a fiúk csontja és bökött a könyökük, a térdük, a csípőlapátjuk. Sündisznók násza volt a szex, ha volt. Ezen is túl kell magam tennem, ezen a nyolc éven, aminek már hét éve vége. Ha vége. 

Az oldalamon ott van az anyag másképpen is. Aki repült már az angyalokkal, érti, miért hívjuk az anyagot varázsszőnyegnek. Aztán ott van a szőnyeg másik jelentése. Az, ahogy Csalog papa kereskedett vele. Na, én is éppúgy rászálltam az anyagra, mint Csalog papa a szőnyegre, csak én a varázsszőnyegre. Vele éltem, belőle éltem, ő volt a szerelmem és az ellenségem. Egyetlen napot sem tudtam nélküle tölteni. Viszont a szerencsémet, hogy nyolc éven át fix díler voltam, mégsem buktam le egyetlen egyszer sem, azt áldom. De azért ott volt mögötte a tudás, amit Csalog papától szereztem. És persze az is túlzás, hogy nem buktam le. Elkerültem a kaptárt, így igaz. Amúgy tettem néhány nyomozónak olyan szívességet, hogy már a gondolatára is fennakad a szeme.

Ahol találkozik az érdekem az olvasó érdeklődésével, az a cigánykártya képességeinek megismerése. Mások más eszközökkel másznak ki a gödörből, legtöbben ott maradnak a mélyén. Én kijöttem és meg is mutatom, hogyan. Először azonban azt mutatom meg, hogyan működik a cigánykártya.

Vegyük mindjárt azt a kérdést, amit azonnal föltettem, ahogy eszembe jutott, hogy hozzáfogok ehhez a könyvhöz:


Mitől lehet jó a könyvem?
 
      A kérdező        
Kérdező
 
    Belső okok Belső okok
Külső tényezők
Külső tényezők    
   
1: Belső
tényezők
2: Belső
tényezők
3: Külső
tényezők
4: Külső
tényezők
   

(Ha kíváncsi vagy egy kártyalap jelentésére, klikkelj rá!)


A Szerelmes nő lapot magam vettem ki a pakliból, mint másutt, ebben az esetben is a kérdezőt jelöli, azaz engem, saját magamat. Természetesen hogyha férfi lenne a kérdező, akkor a Szerelmes férfi lapot választottam volna.

Már akkor megörültem, amikor leraktam a kártyát, mert nagyon jó lapok jöttek. Először a Hűség, majd az Ajándék, a Bíró és a Tiszt, ami számomra a következőket jelenti, ha összeolvasom a kártyalapokat és a feltett kérdésre összpontosítok:

A Hűség mutatta, hogy milyen fontos ragaszkodnom a kitűzött célomhoz. Ugyanakkor abban is megerősített, hogy legyek hű saját kártyáimhoz, merjek azokra építeni, amiket kislány koromban rajzoltam, mert ezek a családi hagyományhoz való hűséget is jelképezik. Nagy dilemma volt ez nekem, mert most Mirabella pakliját használjuk, sőt, úgy néz ki, azt fogadja el a nemzetközi szervezet is. Csakhogy ebben a pakliban benne van az én kártyám is, úgyhogy dolgozhatok azzal, még ha a hivatalossal jelenítem is meg. A Hűség a kitartásra is figyelmeztet, arra, hogy függetlenítsem magam a pillanatnyi hangulataimtól, és elhatározott munkarendemet következetesen tartsam be. Másik fontos jelentése a Hűségnek, hogy legyek hű önmagamhoz, bátran és őszintén mutassam meg azokat az élethelyzeteket, amelyekben segített a kártya, és amelyekben valóban segítségére is szorultam. A Hűség egyben elfogadást is jelent, arra is felhívja a figyelmet, hogy fogadjam el, ha e könyv megírása bánattal jár, és örüljek minden olyan apróságnak, ami kedvemre való benne.

Az Ajándék lap az elmélyülést, saját magam átadását idézi, ugyanakkor azt is mutatja, milyen fontos, hogy engedjem bele magam az írásba, örvendezzek, és a magam mélyéről felhozott élményeket, tapasztalatokat vessem papírra. Akkor lesz ajándék ez a könyv az olvasónak, ha teljes odaadással, őszintén írok. Az Ajándék azt is kifejezi, hogy valami többletet nyújtsak, így jutottam arra a gondolatra, hogy élethelyzeteimet kivetésekben is bemutassam. Ajándék volt a felismerés is, hogy a cigánykártya olyan, mint a többi nyelv: egy-egy szónak egészen más jelentése van, ha más összefüggésbe helyezzük. Egész mást jelent a „cigány” szó a „cigánysor” összetételben vagy „cigánykodás” kifejezésben, megint más a „cigányút” és egészen más a „cigányzene”, mint a „cigánylány” vagy a „cigánylegény” vagy éppen a „cigánykártya” esetében. A trágya lehet egy „trágya lakás” de lehet „műtrágya” is, régen pedig fűszert jelentett.

Azért is hálás vagyok a kártyának a nyelv hasonlatért, mert ez hozzásegített ahhoz a felismeréshez, hogy először alapfokon tanítsam meg a cigánykártya használatát, majd pedig megmutassam azt is, hogyan lehet elmélyülni benne. 

Az első két kártya arra utal tehát, ami a belső dolgokat illeti, ami a saját részem, ami az én hozzáállásomra vonatkozik. A második két lap, a kivetés második fél része inkább a külsődleges szempontokra hívja fel figyelmet, azt mutatja, a környezetemben milyen lehetőségek rejlenek.

A Bíró kártya nagy hatalmú embert, hivatalosságot, ugyanakkor tisztességet is jelent. Ebben a helyzetben úgy értelmeztem, hogy a könyv megírása során érdemes olyanokkal együttműködöm, akik szakmájukban elismertek, mégis szeretetteljes módon segítenek. Ezt erősítette a Tiszt lap is, aminek egyik jelentése „szeretett személy, aki jóban-rosszban melletted áll”.

Aki már ült le Mirabellával, tudja, milyen lenyűgöző személyiség. Benne igazán, mélyen megbízom, amint kész van a könyv egy-egy szakasza, máris küldöm neki. Beszélgetünk is sokat, bátorít, magabiztosságot ad. Mert hát ki meri leírni magáról amúgy, hogy drogos cigánykurva volt?
– És ha a gyerekem megtudja?
– Majd vigasztalgatod – mosolygott Mirabella.
– Az apját is meg fogják vetni, mert kuncsaftom volt.
– És még kit? – mosolygott Mirabella.
– Hát engem.
– A könyv lesz a biztosíték arra, hogy önálló értékítélettel, jó mérlegelő képességgel és szilárd szeretettel neveled a gyerekedet – nyugtatott meg Mirabella.

Regina mesterem szikárabb. Szálkásabb.
– Hány ember sorsába láttál bele? – kérdezte.
– Tudom, azt mondod, láttam én már cifrábbakat.
– Azt én tudom, hogy mit mondok – bújt ki Regina Reginából.
Aztán káromkodott egy jó cifrát. Mókás dolog e-mailben cifrát káromkodni. Odaképzelni mögé Regina rekedt hangját, a szivarfüst karikát és bölcs tekintetét.
– Figyelek – feleltem engedelmesen.
– Mondjad! – tréfálkozott, mert egyszer így vettem fel a telefont, amire azt mondta, úgy szólok be, mint egy strici.
– Légyszi! – kérleltem.
– Azt kérdezte öreganyád, mennyit jósoltál eddig?
– Megkérdezem Dobozi Józsit. Abból nagyjából meg tudom becsülni.
– Azt én jobban tudom. Én hagyom jóvá az utalásokat. Az utóbbi három hónapban hatszáz fölött jósoltál. És akkor még az a sok kivetés, akik csak úgy bepróbálkoznak. Szóval ezer szívkirály vagy szívkirálynő, de az legalább kétezer ember. És ez nyolc évre…
– Tíz. De évi négyezret nem lehet számolni.
– Tíz. Szóval egy kisvárosnyi ember.
– Jó.
– Na, most figyelj, mert ezt akartad kitalálni! Öreganyád szájából ki akartad venni a szót.
– Bocsika.
– Mintha Mirabellával beszélnék. Ő is éppilyen lepcses. Egy mondatot nem tud végighallgatni. Na mindegy, majd megkérdezem máskor, úgyis tudom a választ. Csak neked akartam segíteni.
– Kedves Regina, édes Öreganyám, légy szíves kérdezd meg tőlem azt a fontos dolgot!
– Öreganyádnak szólítottál, de azt gondoltad, milyen dög vagyok :-) – nevetett Regina.
– Igen – :-).
– Ha egyszer más sorsot szánsz magadnak a gyereked előtt, akkor látsz elég mintát. Egy kisvárosnyit. Melyiket választod?
– Szeretlek, Regina.
– Azért a férjeddel ne hagyj kettesben :-).
– Dög :-)

Hát igen. Regina rávilágított a lényegre. Ez a könyv nekem magamnak is segít abban, hogy feldolgozzam mindazt, ami velem történt. És abban is, hogy igazán mélyen átérezzem a hálát, amivel a cigánykártyának tartozom.
Egyszer, egy filozófustól, vagy prédikátortól olvastam, hogy hálával csak Istennek tartozhatunk, mert Ő nem vár el viszonzást. Az embereknél ki kell egyenlíteni a számlát.
Nekem nem adatott meg a hit istenben, közvetlenül Istenben. Hiányzik az a képem, ami felidézi bennem Istent. Egyszer Mirabellával el is beszélgettünk arról, ő hogyan ábrázolná Istent. Jót nevettünk, hogy a Mindenható egy szakállas öregút, vagy például a relativitáselmélet egyik képlete, vagy ilyesmi. A Fiú és a Szentlélek meg is jelenik a „Mirabella kártyán”, jókat mulattunk, amikor összeraktuk sajátunkat, no, nézd csak, ez itt micsoda?
Szóval azt gondolom, nekem a cigánykártyában mutatkozik meg Isten. Ez biztosan eretnek nézet, mert ugye az ő környezetéhez a bíbor és az arany illik. A bíbor egy kagyló váladéka az aranyhoz vér tapad.
A papok pedig maszturbálnak. Azt ugyanis jól tudja minden fiúgyermek anyja, hogy a fiúnak álmában magömlése van. Namost az álomnak van több fázisa, és ezek között csúszkál az alvó. A fiúk pedig rátanulnak, hogy olyankor „kicsit” megébredjenek. Szóval valamelyest tudnak a dologról. Én csak tudom, mert erről sok vendégemmel beszélgettem. Tudtommal nem volt közöttük pap. Csak azt tudom, valamilyen szinten minden férfi maszturbált, tehát a papok is.
Ha most azt hiszi az olvasó, mást is be akarok feketíteni saját sötét múltam miatt, ez a könyv pedig sárdobálásról szól, akkor megnyugtatom. Csak azt akartam mondani, én ezt az utat vélem ismerni Istenhez és mások útja is rögös. Mások is tele vannak bizonytalansággal és kétséggel. Ettől pedig csak a gőg véd meg, de én köszönöm, nem kérek ebből a védelemből.

 

Nézzük meg közelebbről kivetés lapjait!

Szívkirálynő


Az első a Szerelmes nő. Ha hölgy a kérdező, a Szerelmes nőt mindig kiveszem a pakliból, és leteszem az asztalra, mert ez a lap jelképezi a kérdést feltevő személyt. Szívkirálynőnek is hívják, esetleg Kedvesnek. Akkor is ezt a lapot teszem ki elsőként az asztalra, ha a kártyavetést kérő hölgy éppen nem szerelmes (ha van ilyen…), vagy ha kérdése más körű, mint a szerelem. Az, hogy a Szerelmes nő figurájával kezdünk, éppen olyan alapszabály, mint az, hogy a labdajátékokban középkezdés van, vagy hogy a pörkölt alá hagymát teszek.

A kártyalapon a környezetet a buja természet adja: zöldellő fák, puha pázsit, színes virágok, madarak.


A szerelmes nő figurája mindig egy kedves hölgyet ábrázol, aki harmóniában él önmagával és a környezetével, és akiben béke honol. Az öltözéke általában piros, hajában is vörös rózsa, a vörös szín a szerelmet és a szenvedélyt jelképezi. Én azért szeretek a szerelmes nőnek hosszú hajat rajzolni, mert a hosszú haj nőiességét fejez ki, a haj kibontása pedig szintén a nőiességet, a könnyedséget, a tisztaságot, a szépséget és a pozitív kisugárzást szimbolizálja.

Testtartása kecses, kezén galamb, a szerelem jelképe.

Én magam akkor váltam igazán Szívkirálynővé, amikor hét évvel ezelőtt magam sem tudom mi történt, de egyfajta megvilágosodást éltem át...

 


2. rész