KLÁRA

Klára

"Femme fatale"

Klára tévészereplése

   
   
   
   

Nyolc éves voltam, amikor elhatároztam, kitanulom a boszorkány mesterséget. Nagyjából akkor, amikor Rawling tanárnő kitalálta a Harry Potter figurát. (Milyen jó lenne, ha azt mondhatnám, Harry hatására lettem boszi, és hat évvel fiatalabb lennék :-))
Először békával próbáltam a varázslatot, még meg is pusziltam. De igyekeztem tyúkkal is jóban lenni, hátha kitanulom a nyelvét, hátha kikotyogja a titkait.

   
   
Békabűvölés
Tyúkbódítás
   
    Anyám csak akkor szólt közbe, amikor a főzeteim miatt komolyan félni kezdett a mérgezéstől. Egyébként örült, ha békén hagyom. Legszívesebben heverészett és nem csinált semmit, azt hiszem, depressziós volt.
Kártyát vetni könyvből tanultam. Kártyám persze nem volt (honnan is lett volna?), így aztán magam rajzoltam a könyv képei és leírásai alapján a lapokat. A Szívkirálynő volt az első és legfontosabb lap, máig őrzöm:
   
   
Szívkirálynő
   
   

Kezdetben lasszóval kellett fogni az áldozataimat, akik csak mosolyogtak a legújabb heppemen. Egyszer aztán megfordítottam a dolgot. Akkoriban Rumann Elza volt a padtársam, Siklóson laktunk éppen. Pénteken Zus (Elzus) elmesélte, hogy a hétvégén eljön hozzájuk a keresztanyja Kaposvárról. Valami fontos bejelentéssel. Kivetettem kártyán, hogy beteg, valószínűleg rákos. De nem mondtam meg Zusnak, hanem ráírtam egy papírra, azt kenyérgalacsinnal lepecsételtem, a hüvelykujjunk közé szorítottuk, rátettük száradni a fűtőtestre, azután elrejtettük a tábla mögé, hogy hétfőig egyikünk se férjen hozzá.
Hétfőn feltűnt a többieknek is a pusmogásunk. Igencsak nem volt ellenemre, hogy nyilvánosan bontsunk „borítékot”. Csak annyit kértem, Zus is írja fel, mi volt a bejelentés. Ez a cédula is Krémer Zitához került, aki fő jótanuló volt. Ő olvasta fel az én jóslatomat. Zus kétségbeesetten sírni kezdett, dühöngeni, sőt, meg is ütött. Krémer felolvasta a ő céduláját is. „Márti hozzánk költözik.” Erre ellenem fordult az osztály haragja, hogy most már tényleg elég a hülyeségeimből. Így utólag tiszta szerencse, hogy belépett a Manci néni, azzal a föltett szándékkal, hogy nyelvtan órát tartson. Helyette egy komplett boszorkánypert kellett levezényelnie. A vége az lett, hogy osztályfőnöki idézést kapott anyám: „Osztálytársára lelki terrort gyakorol!”
Mire anyám hazaért, már ott volt nálunk Márti és Zus. Márti levette a parókáját és kopasz fejét meghajtva kért bocsánatot Zus nevében is. Elmondta, sikertelen volt a kemoterápia és azért költözik a húgához, mert a családban akar meghalni.
Ma sem tudom, mit tettem volna anyám helyében, főleg pedig, mi lett volna helyes. Minden esetre ő odaadta a kártyámat Mártinak, és azt parancsolta, minden nap látogassam meg. Csak együtt vethetünk kártyát. Így kísértem el a halálba egy embert, kártyával a kezében. Sok botrány volt közben, mert Zus szülei támadták anyámat, aki visszakozott, de akkor már késő volt: beszökdöstem Mártihoz. Azóta sem nevettem annyit, mint ővele az utolsó óráiban. Az első "igazi" vetőkártyát is tőle kaptam: fényes lapos, 56 darabos változatot a magam rajzolta 36 lapos mellé, amihez viszont egy selyem tartót hímezett. Azt hiszem ő volt az első, aki szívből támogatott, és teljesen komolyan vette a kártyavető tehetségemet.

   
   
Márti
   
   
Márti nem szerette a fényképezést, de az unokaöccse eljegyzésén eltekintett ettől. Innen maradt róla ez a képem. Itt már komoly fájdalmai voltak, ez leginkább a szemén látszik, de ő még ekkor is tudott mosolyogni...
Márti temetése után anyám feladta, annyira depressziós lett, hogy nekem kellett irányítani a családunkat. 14 éves koromban, nyolcadik után Pestre kötöztünk, a Havannára, egy kétszobás panel kisebbik szobájába. Anyámnak hirdetés útján találtam egy jó pasit (mindegyik jelentkezőt kártyával vizsgáltam :-)).
Három hónap múlva már Pali csepeli házában laktunk, én jó gimibe jártam, anyu pedig természetgyógyász tanfolyamot végzett.
Egy ideig együtt dolgoztunk Lőrincen, miénk volt a Márta Szalon, ő füveket használt, én kártyát. Azóta anyu Palival visszaköltözött Siklósra, hogy a Petőfiben nyissanak üzletet.

Én sokáig otthon voltam a kicsivel. Szerettem ezt az életet, belülről alakultam át tőle és teljesen új szempontokat adott. Például ennek köszönhetően értettem meg igazán mélyen az Oltalom jelentését...
   
   
Klára kislányával
   
   


Életem egyik legfurcsább és egyben legizgalmasabb élménye, hogy nem csak szereplője lettem egy könyvnek, de ráadásul a rólam szóló fejezet címe: "Femme fatale", vagyis a "végzet asszonya". A részletet elolvashatod, ha IDE KLIKKELSZ.

   
   

A könyv sikerének köszönhetően tévéinterjúra is hívtak. A beszélgetést megnézheted ha IDE KATTINTASZ.
   
   


Ha szeretnéd megtudni hogyan dolgozom, a Kivetési minták menüpont alatt megnézheted, hogyan értelmeztem az 56 lapos cigánykártya válaszát egy házassággal kapcsolatos kérdésre, és milyen visszajelzést kaptam a kérdezőtől.

   
   


Már az IWIW-en is megtalálsz! Megtisztelsz vele, ha ismerősnek jelölsz.
Csak kattints ide és lépj be az IWIW-es címeddel és jelszavaddal, vagy másold be ezt a sort a böngésződbe: http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=10874757

 

   
   
OWAAC tag vagyok
   
   

Reg. Nr. 0294

   
   
   
         
   
UGRÁS A JÓSLAT KÉRÉSHEZ
   
   
UGRÁS A KEZDŐLAPRA
   
   
UGRÁS A JÓSNŐK OLDALÁRA
   
   
UGRÁS A KIVETÉSI MINTÁKHOZ
   
   
UGRÁS AZ 56 LAPOS CIGÁNYKÁRTYÁHOZ