Copyright

Életem a cigánykártya

Irén jósnő élete saját jóslatai tükrében

 

2. rész

 


Szutyok aludt nálam, egy albán srác, aki amúgy nagyon tiszta volt, kedves és gyengéd. Ő volt a fő szállítóm. Valami Szut Ijok volt a neve, a főneve, ezt tudtuk úgy kimondani, hogy szutyok. Szóval szépen csendesen szuszogott a konyhaasztal alatt, ahova az esti buli elől bújt be. Az asztalba beleszúrva minden kés, ami csak a házban volt, mert a Dózer azzal szórakozott, hogy leszúrja Szutykot. Erről csak homályos emlékeim vannak, mert nagyjából egész este be voltam mattulva. Matt. És akkor ott a konyhaasztalon, a beszúrt kések között, megláttam az egeret. Szaglászott, kerülgette a mindenféle ételmaradékot, fürgén és bátran osont. Rám sem nézett. Megálltam, figyeltem, csodáltam. Pocakos volt. Vemhes. Lehet, hogy rosszul láttam, de úgy láttam. Úgy ömlött ki a fejemből arra az egérre a gondolat, hogy azt láttam az agyam bomló fényeinél, kicsiny rózsaszín egerek nyüzsögnek benne, azoknak keres olyan bátran ételt, italt, otthont. És akkor odaért a tükörhöz, a konyhaasztal lapjára fektetett tükörhöz, amin Dózer miszlikelte az anyagot, amiről szippantgattunk egész este. Szutyoknak az volt a szokása, hogy új bankjegyekből tekert magának szippantót, ropogós, érintetlen bankóból, mert nagyon félt a fertőzéstől. Szinte mindenkije szenvedett valamiféle fertőző betegségben. Fogalmam sincs, engem hogyan kerültek el az ilyen bajok. És akkor az egér, ahogy úgy szimatolt, keresgélt, belekóstolt az anyagba. Én meg ráüvöltöttem. De nem törődött velem. Nyalta fel az üvegről. Egészen közel mentem, de csak szaladgált ott a tükrön, saját tükörképén és kereste a szemcséket. A por apróbb maradékait. Molekuláit. Úr Isten! Egy drogos egér. Nálunk lett azzá!

Elfogott a borzalom. Végtelen magány vett körül hirtelen. Olyan kisgyereknek éreztem magam, mint azok a rózsaszín kukacok orr a kokós egér hasában. Akkor jutott eszembe egyetlen társam, egyetlen tanácsadóm a cigánykártya.


Ez a kivetés azt kérdezi: Mi történik velem, mi ez az egész?

 
      A kérdező        
Kérdező
 
    Mi történik? Mi történik?
Mi történik?
Mi történik?      
1.
2.
3.
4.
      Miért?
Hogyan nyilvánul meg?    
5.
6.

(Ha kíváncsi vagy egy kártyalap jelentésére, klikkelj rá!)


A Társaság és az Ellenség lapra rádobtam még egy lapot egy „Miért?” kérdéssel, amire a Tolvaj lap jött ki. A Gondolat és az Ajándék lapokra ismét húztam egy lapot azzal a kérdéssel, hogy ez „Hogyan nyilvánult meg?”, melyre a Szomorúság jött ki.

A Szerelmes nő természetesen ismét én magam vagyok.

Ha a kártyát összeolvasom, azt mutatja nekem, hogy nyolc évvel ezelőtt a baráti társaságommal volt gondom. Gyakori volt az ellenségeskedés és veszekedés. Társaság és az Ellenség lapok önmagukban kevés újat mondtak a helyzetről, hiszem magam is tudtam, hogy sok a viszály, ám a Tolvaj lap rámutatott arra, hogy mindezek mélyén az a szándék rejlik, hogy engem kihasználjanak. A Tolvaj lap azért segített világosabbá tenni a kivetést, mert azt is megmutatta, hogy az én részemről viszont túlzott ragaszkodás volt jellemző. Akkor azt hittem, hogy ha úgy táncolok, ahogy ők fütyülnek, azzal azt érem el, hogy mindenki szeretni fog. Igyekeztem nekik nagyon megfelelni, de ezzel valójában ártottam magamnak. A Gondolat lap azt mutatja, hogy elkezdtem komolyan gondolkozni a saját életemről, a családom életéről, és arról, hová vezethet, ha mindent így folytatok tovább. Az Ajándék lap ez esetben a gondolataim mélységét jelzi, a Szomorúság pedig az mutatja, milyen bánatot, fájdalmat, mennyi keserűséget hoztak számomra ezek a mély gondolatok. Ugyanakkor ezek a mély gondolatok megvilágosodást és nagy változást is hoztak az életembe: megszakítottam a kapcsolatot ezekkel az emberekkel, még azon az áron is, hogy magamra maradtam. Egy éves küszködésembe került, míg képes voltam teljesen leszakadni tőlük, ehhez az is kellett, hogy más városba költözzek (azóta lakom Münchenben). A külsőmben is ekkor kezdtem jobban a Szívkirálynőhöz hasonlítani, mert nemcsak a hajam és a nőiességem változott, hanem egészségesebben is kezdtem élni és családra vágytam. Talán akkor értettem meg, az egér mutatott rá a cigánykártyával együtt, hogy egy gyermeket szeretni igazán úgy lehet, ha megpróbálom megérteni az ő érzéseit, érzelmeit, nem elég ha pusztán mellette állok.

Eszembe jutott, hogy egyszer Borostyán csíkos futóegerek alatt hozta be az anyagot. Kitalálta, hogy a kutya – ha ki is szagolja az anyagot – akkor is az egérre fog ugatni, ami nála eléggé érthető. De a kutya rá se bagózott, viszont a dupla üveg fenékbe majdnem egy kiló tiszta anyagot ragasztott be. Annyi volt az egész, hogy a terráriumba vágatott egy olyan lapot, amit le tudott süllyeszteni az alsó lapra. Szépen beszórta a port, amennyire futotta neki, rá az üveget, amit szépen még körben beragasztózott. És a határon jól terelte a figyelmet azzal, hogy akkor most a csíkos futóegér védett faj-e. Mert a listán nem találták a fináncok. És szakértőt hívattak, egy napot ott dekkolt a határon a Borostyán, azt gondolták, nagyon megszívatják, mert azt azért látták rajta, hogy zűrös alak. Akkor megjött a főegerész, és kimondta, ez bizony mongol ugróegér, bárhol lehet kapni, de aki vett, az ingyen is odaadja. A fináncok feje belilult, de elengedték azt a szerencsétlen Borostyánt, aki hálából szabadon engedte a mongol ugróegereket, dögöljenek meg kedvükre.
Borostyán annyit keresett a szállítmányon, hogy két hét alatt lebukott a költekezés meg a matt formája miatt. Viszont azt mondták neki, ha megmondja a trükkjét, tanú lehet. Azóta hívják Kopperfildnek. Megmondta a trükkjét, elengedték, senki sem bántotta a szaktársak közül sem, mert kapcsolatot nem dobott fel.

Azért valakinek mégis piszkálhatta a csőrét, mert eltűnt örökre. Viszont a terrárium ott maradt nálam. Egyik feneke hiányzott ugyan, de nekem így is jó volt. Szépen beletettem Herminát, tükröstül. És elkezdtem nála a terápiát. Úgy, hogy közben magamat is gyógyítottam. Csökkentettem az adagokat, együtt szenvedtem vele. az állatorvost éppúgy megvezettem, mint Borostyán a fináncokat. Pedig azt hitte, ő firkál engem, mert mindig mondott valami hülyeséget, oltott, műtött, kötött és kérte a zsozsót, egy egész farmot meg lehetett volna gyógyítani a Hermina tébé kasszájából. Kiderült, nem is terhes. Biztosan, mert fiú. Szereztem neki nőt, sőt nőket. Fehéret, feketét, barnát, úgyhogy Hermann hamarosan feledni kezdte e kokót és átállt a dugásra. Én meg szétröhögtem magam. Szutyok is. Mi a különbség a doktor és az egér dugása között? Az egyik dr a másik drrr. Mondta is Szutyok, az egerek meg a verebek teljes szexuális nyomorban élnek...

 


1. rész
3. rész